Kun je je haar kleuren tijdens de zwangerschap?

Must Try

Marije
Marijehttp://www.therainbowroom.nl
Wat leuk dat je er bent! Ik blog sinds februari 2020 op The Rainbowroom. In mijn blogartikelen deel ik graag mijn passie voor haar en de ervaringen die ik de afgelopen jaren in het kappersvak heb opgedaan. Liefs,Marije

Een kleintje op komst? Wat leuk!! Natuurlijk heb je veel vragen en veranderd er een hoop voor je. Geen wijntje na een lange werkdag, geen sushi of broodje filet american meer voorlopig, helaas, maar gelukkig maar tijdelijk en yes! Itā€™s so worth it šŸ˜‰  Maar moet je je beautyritueel dan ook aanpassen als je zwanger bent? In dit artikel ga ik in op de vraag of je je haar (veilig) kunt kleuren tijdens de zwangerschap.

Is haarverf schadelijk voor je ongeboren kindje?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen.. Nee! Je haar verven tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor je kindje.

Vaak wordt gedacht dat schadelijke stoffen via de hoofdhuid in de bloedbaan worden opgenomen en daarmee een gezondheidsrisico vormen voor de baby.

Ɓls dit al gebeurt is dat in zulke kleine, verwaarloosbare hoeveelheden dat er geen risico is voor zowel jouzelf als je baby.

Let er wel op welke producten je gebruikt!

Europese wetgeving betreft haarverf

Europa heeft strenge regels als het aankomt op ingrediƫnten en samenstelling van producten als haarverf. Het wordt vanwege die regelgeving veilig geacht voor iedereen die het product gebruikt. Zo ook voor zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven.

Je kunt er dus vanuit gaan wanneer je je haar in Nederland laat kleuren deze haarverf voldoet aan de Europese richtlijnen en daarmee dus niet schadelijk is voor moeder en kind.

Wil je echt het zeker voor het onzekere nemen dan kun je voordat je je haar laat kleuren altijd even contact opnemen met je kapper of de producent van het product waarmee je je haar kleurt.

Ammoniak

De ā€˜schadelijkeā€™ stof in haarverf is ammoniak. Tegenwoordig zijn steeds meer haarkleuringsmiddelen zo natuurlijk mogelijk. Dat houdt in dat er weinig tot geen ammoniak meer in de kleurproducten zit. De ingrediĆ«ntenlijst van je haarkleuringsproduct kun je altijd op de verpakking of in de bijsluiter terugvinden.

In de meeste spoelingen, toners en kleurmaskers zit helemaal geen ammoniak en ondanks dat deze producten geen 100% dekking geven zijn ze een prima alternatief.

Hormonen

Tijdens je zwangerschap kan je hormoonhuishouding flink in de war raken. Dit kan ook impact hebben op je haarstructuur en de conditie van je haar. Dit kan als gevolg hebben dat je opeens veel meer slag in je haar hebt dan eerst, of dat je haar dikker en glanzender of juist doffer en dunner of vetter wordt tijdens de zwangerschap.

Deze verandering in je hormoonhuishouding kan er wƩl voor zorgen dat de haarkleuring die je al jaren gebruikt opeens anders uitpakt dan je gewend bent, Dit is wel iets om rekening mee te houden wanneer je je haar verft als je zwanger bent.

Zo kan heb gebeuren dat de verf minder goed pakt dan je gewend bent waardoor het eindresultaat iets glaziger blijft dan anders. Of dat een toner iets ā€˜doorslaatā€™ waardoor je een bepaald gloedje in je haar ervaart wat er normaal gesproken niet is na het kleuren.

Vertel je kapper daarom wel altijd even dat je zwanger bent wanneer je je haar laat kleuren. In sommige gevallen kunnen jullie er in overleg voor kiezen om eerst een testpluk in te zetten voordat je het hele haar laat kleuren.

Misselijkheid

Zeker in de eerste 12 weken van de zwangerschap is misselijkheid een van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. Om dezelfde reden dat je hormonhuishouding invloed heeft op je haarstructuur kan het ook je reukvermogen flink aantasten. Heb je veel last van misselijkheid tijdens de zwangerschap dan is het verstandig om je haar te kleuren in een goed geventileerde ruimte.

De geur van ammoniak en / of waterstofperoxide kan de misselijkheid verergeren, mocht je hier veel last van hebben. Om die reden adviseer ik ook je haar niet met een pakje van de drogist te kleuren. De geur van deze haarverf is vele malen intenser dan wanneer je je haar bij de kapper laat kleuren. Daarnaast zijn de ingrediƫnten en samenstelling van de kleurproducten die je in de schappen van de drogisterijen vindt ook vaak een stuk minder natuurlijk.

De misselijkheid wordt in de meeste gevallen stukken minder als je de 12 weken grens voorbij bent. Bij extreme misselijkheid kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je kappersbezoek even uit te stellen totdat je je beter voelt. Niets zo vervelend dan uren in de kappersstoel terwijl je niet lekker bent.

Voor de blondies!

Ook je haar ontkleuren of blonderen kan geen kwaad tijdens de zwangerschap. Zeker in het geval van highlights, waarin het product in de folies wordt gezet, is er geen enkel risico. Juist doordat de highlights in de folies zitten is er geen contact met de hoofdhuid. Daarnaast is de geur van het product ook een stuk minder intens wanneer het in folies zit.

Wanneer je normaal gesproken voor een full bleach gaat kun je er tijdens de zwangerschap, in overleg met je kapper. Dus ook voor kiezen om tijdelijk over te stappen op highlights.

Wanneer beter niet kleuren?

Ondanks dat er geen aanwijzingen zijn dat je je haar om gezondheidsredenen niet zou kunnen kleuren tijdens de zwangerschap, kan het tĆ³ch zo zijn dat je je er niet prettig bij voelt.

Als dit zo is dan wacht je gewoon lekker tot na de bevalling. Je moet er natuurlijk wel een goed gevoel bij hebben. Dat is het allerbelangrijkste.

In alle andere gevallen kun je je kappersafspraak dus gewoon lekker laten staan en heerlijk gaan genieten van een SPA momentje voor je haar en hoofdhuid. Goed nieuws toch?!

Heb je nog vragen over het kleuren van je haar tijdens de zwangerschap? Stuur me dan gerust een berichtje, ik help je graag!

- Advertisement -Mooi en gezondMooi en gezond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Latest Recipes

Meer zoals dit

- Advertisement -Mooi en gezondMooi en gezond