Die toffe platinablonde of Strawberry-roze kleur die je op Pinterest hebt gezien laat je niet meer los. Maar.. je hebt donker haar! Tenzij je je haar nog nooit van je leven hebt laten kleuren is het niet mogelijk je haar lichter te verven en zul je eraan moeten geloven; ontkleuren. Ontkleuren (of blonderen) kan je haar beschadigd achterlaten als het niet goed gedaan wordt. In dit artikel vertel ik je hoe je op een verantwoorde manier je haar kunt laten ontkleuren zonder het te beschadigen.
Dit artikel bevat affiliate links. Waneer je iets koopt via een van de links steun je mijn blog zonder dat dit jou iets extra kost. Ik promoot alleen producten waar ik bekend mee ben en waar ik 100% achter sta.. Thank you!
Ontkleuren wat is dat precies?
Eigenlijk grap ik altijd een beetje tegen mensen dat ze moeten kiezen tussen; “Blond of Gezond”.
Dit is natuurlijk wel een beetje overdreven want je kunt echt op een verantwoorde manier je haar ontkleuren. Maar laat ik meteen met de deur in huis vallen; een ontkleuring is geen masker!
Het zal hoe dan ook altijd iets doen met de haarkwaliteit.
Zwavelbruggen
In je haar zitten zwavelbruggen. Deze verbinden de zwavelatomen van naast elkaar gelegen eiwitverbindingen. De zwavelbruggen bepalen onder ander of je haar steil is, krult of kroest. Deze zwavelbruggen liggen netjes als een soort dakpannetjes onder elkaar in je haar.
Tussen de zwavelbruggen liggen de kleurpigmenten van je haar. Deze kun je je voorstellen als kleine bolletjes in jouw originele haarkleur.
Wanneer je haar verft met een permanente kleuring, veranderd die permanente kleuring jouw eigen kleurbolletjes in lichtere (of donkerdere) bolletjes / kleurpigmenten. Bij ontkleuren werkt dit anders.
Pac-Man
In blondeer zitten een soort ‘Pac-mannetjes’. Je weet wel dat computerspelletje waarbij een happertje allemaal bolletjes opeet? Zo gaat het eigenlijk ook in je haar.
De blondeer eet als het ware de kleurpigmenten in je haar op. Omdat de kleurpigmenten tussen de zwavelbruggen in je haar liggen raken deze soms ook beschadigd.
Wat zijn Bondbuilders?
Om dit te voorkomen maken veel salons gebruik van bondbuilders. De meest bekende bondbuilders zijn; Olaplex, Rescue Bond Therapy, Brazillian Bond builder en WellaPlex. Je hebt vast wel eens van een van bovenstaande merken gehoord.
Deze bondbuilders gaan eigenlijk als een soort elastiekje om de zwavelbruggen in je haar heen liggen waardoor deze bij elkaar gehouden worden tijdens het ontkleurproces. Op die manier raakt je haar minder beschadigd tijdens het ontkleuren.
Een Bondbuilder als Olaplex werkt in twee stappen. Stap 1 wordt door de ontkleuring heen geroerd. Hier merk je dus niets van tijdens de ontkleurbehandeling en dit kost geen extra tijd. Nadat de ontkleuring wordt uitgespoeld gaat Stap 2 in je haar. Deze zal even tien minuten moeten intrekken en sluit het ontkleurproces af.
Bondbuilders zijn salonbehandelingen en deze kun je als particulier niet kopen. Daarom adviseer ik je áltijd naar een professionele salon, die met een bondbuilder werkt, te gaan voor een ontkleurbehandeling. Ga vooral niet zelf thuis aan de slag te gaan om ‘Bleach fails’ (zoals we die allemaal wel kennen uit youtube filmpjes) te voorkomen.
Bondbuilder nabehandeling
Wél kun je de nabehandeling van een bondbuilder aanschaffen om thuis tussen je ontkleurbehandelingen door te gebruiken.
Deze thuisbehandelingen zijn eigenlijk de ‘Stap 3’. Van de salonbehandeling. Ieder merk bondbuilder heeft wel een stap 3 thuisbehandeling in zijn assortiment. Vraag er altijd even naar bij je kapper!
Niet in één sessie!
Om je haar niet te beschadigen kan je kapper je adviseren je haar in meerdere sessies te ontkleuren. Zeker wanneer je van donker (geverfd) haar naar blond wilt is dit 9 van de 10 keer niet in een sessie mogelijk. Behalve je huidige haarkleur hangt het ook af van je haarkwaliteit en structuur of het een heftige ontkleurbehandeling aankan.
Wanneer je van donker naar licht gaat komt er veel warmte vrij tijdens het ontkleurproces. Hoe donkerder je bent hoe meer warmte er ontstaat tijdens het oplichten van je haar. De ontkleuring zal eerst door alle rode, oranje en gele kleurpigmenten moeten heen breken voordat je bij een mooie heldere, assige blondtint bent.
Heb je natuurhaar? Lees: nog nooit geverfd, dan is het vaker wel mogelijk om in één ontkleursessie van donker naar licht te gaan.
Highlights vs Full Bleach
Ontkleuren kan op meerdere manieren gedaan worden afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
Het haar helemaal in de ontkleuring zetten wordt ook wel een ‘full bleach’ genoemd. In dit geval is het belangrijk dat de lengten en de punten van het haar als eerste worden ingezet en na een tijdje pas de aanzet. Dit omdat er veel warmte ontstaat bij de hoofhuid waardoor het ontkleurproces op die plek sneller gaat dan in de rest van het haar.
Hot Roots
Door de lengten en punten van het haar als eerst te ontkleuren, wordt voorkomen dat de aanzet een stuk lichter wordt dan de rest van het haar. Dit geeft een onnatuurlijk effect en wordt ook wel ‘hot roots’ genoemd.
Nadat de uitgroei in de ontkleuring is gezet kan er gemakkelijk gecheckt worden of de uitgroei dezelfde lichte kleur heeft als de rest van het haar, door het ontkleur product van het haar af te schrapen. Op die manier weet je kapper of het product al uitgespoeld moet worden of dat het nog even in moet trekken. Dit om een zo mooi en egaal mogelijk eindresultaat te krijgen.
Wanneer Full Bleach?
Voor een ‘full bleach’. Kan gekozen worden in het geval van 100% natuurhaar. Haar dat nog nooit geverfd is. In dit geval bestaat er het meeste kans op een mooie egale kleur.
Wanneer er oude highlights in het haar zitten of resten van een toner of verwassen eerdere kleuring, is de kans groot dat er vlekken ontstaan in het geval van een full bleach. De punten waar de verfresten nog inzitten blijven vaak warmer dan de aanzet die wél 100% natuurhaar is.
Root Bleach
Ook wanneer je al erg lichtblond bent en je hebt een donkerdere uitgroei, kan er gekozen worden voor een full bleach (of in dat geval root bleach). De gehele uitgroei wordt dan in de ontkleuring gezet zodat deze weer mooi aansluit bij de rest van het lichtblonde haar.
Fashion colors / Vivids / Regenbooghaar
Ook in het geval van vivids of fashioncolors kan er gekozen worden voor een full bleach. In dit geval gaat er een heldere felle kleur over de ontkleurde basis heen waardoor het niet nodig is dat de basiskleur 100% egaal is na het ontkleuren.
In alle andere gevallen dan hierboven beschreven zou ik adviseren voor highlights te gaan als je naar een mooie, heldere, lichte blondtint wilt gaan.
Highlights
In het geval van highlights word je haar heel fijntjes gemaasd (om en om hele dunne dunne plukjes opgepakt) en deze worden in de ontkleuring gezet. Dit gebeurt door middel van folies. De folies worden dubbelgevouwen waardoor ze netjes boven elkaar en dichtbij de hoofdhuid komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat de warmte die ontstaat in de folies wordt vastgehouden. De warmte in combinatie met het oppakken van dunne plukjes haar zorgt voor een helderder eindresultaat.
In het geval van highlights wordt door het om en om oppakken van de haartjes dus eigenlijk de helft van het haar ontkleurt en de andere helft blijft er in de originele kleur tussenliggen. Doordat deze twee kleuren helemaal door elkaar heen blenden na het drogen van het haar, ben je wel over je gehele haar een stuk lichter na het zetten van highlights.
Hoe fijner de highlights, hoe lichter dus het eindresultaat.
Waterstofperoxide
Er zijn verschillende soorten waterstofperoxide. In Nederland meestal verkrijgbaar tussen de 1,9 en 12% in percentage.
Hoe hoger het percentage waterstofperoxide dat wordt toegevoegd aan de ontkleuring hoe lichter het eindresultaat maar ook hoe schadelijker!! Dit is dus ook heel belangrijk om in je achterhoofd te houden.
Je kapper kan op basis van jouw haarkleur en structuur precies inschatten welk percentage waterstofperoxide jouw haar nodig heeft voor de wenskleur. Nog belangrijker is dat een professional ook kan zien welk percentage je haar maximaal aan kan om het mee te ontkleuren.
Deze kennis in combinatie met het gebruik van een bondbuilder zijn essentieel wanneer je jouw haar op een veilige manier wilt laten ontkleuren. Ga dus alsjeblieft niet zelf aan de slag met ontkleuren om drama’s als afgebroken plukken en borstels vol met haar te voorkomen.
Toner
Eventjes terug naar ‘Pac-mannetjes’ waarover ik je in dit artikel vertelde.
Na het ontkleuren van je haar haar en als de pac-mannetjes uitgegeten zijn, zijn je haren dus leeg. Er zitten geen kleurpigmenten meer in en de haarschubben staan nu open. Dit zorgt na het ontkleuren voor die glazige warme gloed over je haar. Ook voelt je haar soms een beetje stug aan.
Om die reden moet er na het ontkleuren een toner aangebracht worden over het haar. Deze kleurt je haar als het ware in de gewenste eind blondtint in. Daarnaast worden er met deze toner weer kleurpigmenten terug in het haar gestopt waardoor de haarschubben weer iets hebben om omheen te sluiten en je haar weer kan gaan glanzen.
Nabehandeling
Haar dat ontkleurd is heeft extra liefde en aandacht nodig! Het is daarom erg belangrijk je ontkleurde lokken goed te verzorgen met de juiste producten.
In dit artikel vertelde ik je al alles wat je moet weten over het gebruik van zilvershampoo. Zeker een aanrader voor iedere (nieuwe) blondie!
Wanneer je haar net ontkleurd is doe je er ook goed aan regelmatig een haarmasker te gebruiken. Het liefst een met proteïne. De proteïne in het masker helpt de eiwit balans in het haar te herstellen. Ook hydraterende maskers zijn fijn na het ontkleuren van je haar om het vochtgehalte in je versblonde lokken weer op pijl te krijgen.
Gebruik altijd een heatprotector wanneer je een hittebron als de föhn of stylingtools gebruikt. Er zijn heatprotectors in sprayvorm die gemakkelijk aan te brengen zijn op handdoekdroog haar voordat je het föhnt.
Ben jij van plan om blond te gaan? of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Stuur me dan gersut een berichtje, ik beantwoord ze graag!