Hoe vaak moet je je haar verven?

Must Try

Marije
Marijehttp://www.therainbowroom.nl
Wat leuk dat je er bent! Ik blog sinds februari 2020 op The Rainbowroom. In mijn blogartikelen deel ik graag mijn passie voor haar en de ervaringen die ik de afgelopen jaren in het kappersvak heb opgedaan. Liefs,Marije

Stoor jij je aan je uitgroei? Of vind je het juist wel ‘lekker edgy’ staan? Hoe vaak je je haar ‘moet’ verven hangt van heel veel factoren af, waaronder bovenstaande vragen. Om te beginnen ‘moet’ je natuurlijk helemaal niets maar in dit artikel vertel ik je wat ik mijn klanten adviseer m.b.t. hoe vaak ze hun haarkleur (afhankelijk van de situatie) het beste kunnen laten bijwerken.

Balayage

Een balayage is een van de zachtste kleurtechnieken om uit te laten groeien. Eigenlijk begint een balayage al met een uitgroei wat deze techniek super onderhoudsvriendelijk maakt.

Een mooie, goed gezette balayage heeft zeker een houdbaarheid van 3 tot 6 maanden. Wel adviseer ik altijd de toner tussentijds bij te houden (eens in de 6 tot 8 weken). Zo kun je de kleur van de lichtere lengten en punten weer even mooi op te frissen.  

Highlights

The most favorite haircoloring technique van veel blondies! Highlights groeien zachter uit dan een volledige uitgroei kleuring. Dit komt door het mazen (het om en om oppakken van hele fijne plukjes haar).

De helft van het haar komt daarmee in de kleuring te zitten en de andere helft van het haar blijft in de natuurlijke kleur ertussen liggen.

Doordat highlights zo fijntjes gezet worden blenden de kleuren mooi door elkaar heen. Zo wordt je over het geheel wel een stuk lichter.

Wanneer je natuurlijke kleur dichtbij de kleur van de highlights ligt, valt de uitgroei minder op dan wanneer je de highlights 4 tot 5 tinten lichter maakt dan de eigen kleur.

De meeste klanten komen elke 3 maanden terug voor highlights.

De ene keer wordt de gehele uitgroei opnieuw gehighlight en de andere keer worden alleen de middenscheiding en de contouren bijgewerkt.

Ook bij highlights adviseer ik de toner iets vaker bij te houden, een keer in de 6 tot 8 weken

Uitgroei donkerder kleuren

Kleur je je uitgroei donkerder dan je oorspronkelijke haar kleur? Dan hangt het ervan af of je dat met een spoeling of een permanente kleuring laat doen. Een spoeling vervaagd namelijk na een aantal wasbeurten en een permanente kleuring groeit echt uit.

Als de donkere kleur dicht bij de natuurlijke kleur ligt en er een spoeling wordt gebruikt, loopt de kleuring terug naar de oorspronkelijke haarkleur en valt de uitgroei dus minder, of in sommige gevallen helemaal niet op.

Kleur je je uitgroei donkerder met een permanente kleuring en je eigen kleur is een stuk lichter dan kleur waarmee je je uitgroei laat verven (bijvoorbeeld wanneer je grijs wordt) dan valt de uitgroei juist sneller op.

Een uitgroei die lichter is dan de rest van het haar maakt een beetje dat het lijkt alsof je haar dunner wordt op de aanzet.

Dat wil je niet!


“It’s not just a haircolor It’s a state of mind”


Daarnaast is een uitgroei, die lichter is dan de rest van het haar, onnatuurlijk. Soms maakt een lichte uitgroei zelfs een beetje een onverzorgde indruk.

Haar groei

Je haar groeit gemiddeld een cm per maand. Op de middenscheiding is de uitgroei die te zien is na een maand dus al twee cm. (een cm links en een cm rechts van de scheiding).

Ook hierin verschilt het wel weer hoe snel je je aan de uitgroei stoort. In het geval van krullen of heel veel volume valt de uitgroei minder op dan wanneer je haar super stijl en sluik in de scheiding valt.

Voor het bijhouden van een donkere uitgroei met permanente kleuring kun je het beste 6 tot 8 weken aanhouden om de kleur bij te (laten) werken.

Kleurstapeling

Nog belangrijk! Wanneer je je uitgroei zelf donkerder kleurt, kleur dan écht alleen de uitgroei en niet iedere keer het gehele haar!

Dit is belangrijk om kleurstapeling te voorkomen. Uiteindelijk zullen de punten oververzadigd zijn en alsnog donkerder worden dan de uitgroei (die maar een keer gekleurd is). Op die manier is na het kleuren je uitgroei alsnog lichter dan de rest van het haar en dit was toch juist in de basis de reden om je uitgroei te kleuren?! 😉

Uitgroei lichter kleuren

Wanneer je uitgroei donkerder is dan de rest van je haar en je stoort je hier niet aan, dan is dit niet zo’n probleem. Een donkerdere aanzet is in iedere geval natuurlijker dan wanneer je uitgroei lichter is dan de rest van je haar.

In sommige gevallen wordt een donkere uitgroei zelfs direct expres bij een kleuring aangebracht. Zeker wanneer er een groot contrast is kan dit een heel tof en ‘edgy’ effect geven.

Wanneer je je uitgroei lichter kleurt dan je natuurlijke haarkleur is kun je (mits je je niet stoort aan de uitgroei) je volgende kleuring redelijk lang uitstellen. Zelfs wel zo’n 10 á 12 weken.

Je uitgroei lichter kleuren kun je doen door middel van een permanente kleuring of met blondeer.

In het geval van een blondering is het wel weer raadzaam om de toner regelmatig te herhalen (iedere 6 tot 8 weken).

Grijs dekking

Voor grijsdekking kun je bovenstaande richtlijnen aanhouden. In het geval van een donkere kleuring en een zilvergrijze uitgroei zul je je sneller storen aan de uitgroei dan wanneer je je uitgroei in een lichtblonde tint kleurt.

Zeker wanneer je highlights hebt bij grijs haar zullen de grijze haren uiteindelijk van aanzet tot punt door de kleur heen vallen en is er nauwelijks meer uitgroei aanwezig.

Eigenlijk zijn jouw eigen grijze haren dan zelf al ‘natuurlijke highlights’.

Wanneer je grijze haren begint te krijgen en je haar niet eerder hebt gekleurd, zijn highlights de meest onderhoudsvriendelijke techniek om grijze haren te ‘camoufleren’ of beter nog te omarmen 🙂

Ontkleuren

Houdt er rekening mee dat wanneer je grijs haar eenmaal begint te verven met een donkere permanente kleuring, dat je eigenlijk bijna niet meer terug kunt.

De enige manier om terug te kunnen naar een lichtere of je eigen grijze natuurlijke kleur is d.m.v het ontkleuren van je gehele haar.

De donkere kleurpigmeneten zijn in de loop der tijd (zo lang je je uitgroei donker hebt gekleurd) in het haar opgebouwd. Het is daarom vaak niet mogelijk om in één sessie terug te kunnen naar je eigen natuurlijke kleur.

Toner

Een toner is een semipermanente kleuring die gebruikt wordt om de haarkleur op te frissen.

Na highlights wordt een toner gebruikt om de haren (die na het ontkleuren geen pigment meer bevatten) in de juiste tint in te kleuren.

Na een aantal wasbeurten vervaagd deze toner weer en daarom is het raadzaam een toner iedere 6 tot 8 weken te herhalen.

Op die manier houd je je kleur mooi en je haar glanzend.

Een toner (of spoeling) kun je ook gebruiken om je haar mooi in te kleuren of een tintje donkerder te maken of gewoon wat meer kleukarakter toe te voegen aan je natuurlijke haarkleur.

Toner zijn niet schadelijke voor het haar en kan ook in deze gevallen veilig eens in de 6 tot 8 weken herhaald worden.

Zo kun je op een hele fijne en veilige manier je kleur op frissen. Zeker wanneer je nog niet grijs bent en een permanente dekking nodig hebt.

Ook wanneer je van variatie in je kleur houdt is een toner een goed idee ten opzichte van een permanente kleuring. Omdat een toner terug loopt na een aantal wassingen kun je gemakkelijk voor iets anders kiezen zonder dat je steeds eerst ontkleurd hoeft te worden.

Kleurshampoos en maskers

Tegenwoordig zijn er veel kleurshampoos en maskers op de markt waarmee je je kleur zelf thuis mooi bij kunt houden.

Zeker de maskers hebben in eerste instantie een verzorgende werking waar kleurpigmenten aan zijn toegevoegd.

Op die manier kun je haar dus voeden én kleuren in één. Win – win!

Zeker wanneer je een lichte basis hebt is het leuk om met kleurshampoos en maskers te variëren en jouw blonde lokken net even iets specialer te maken.

Kleurshampoos en maskers kun je ook gebruiken op gekleurd haar maar je kunt je haar er niet lichter mee maken. Het is immers een shampoo of masker en geen verf! Wanneer je een kleurhoogte 6 licht bruin haar hebt kun je dus niet met een kleurshampoo opeens strawberry blonde worden.

Ook op grijs haar zijn kleurmaskers heel tof om mee te spelen.

De meeste kleurmaskers pakken op grijs haar juist heel goed.

Wanneer je wat meer ‘outgoing’ bent zijn de kleurmaskers van Wella Colorfresh heel tof. Deze zijn er naast de natuurtinten in veel verschillende fashion kleuren van ‘Pearl blonde’ tot roze en mint.

Voor de blondies, brownies en redheads zijn de kleurmaskers van The Insiders fantastisch! Ze zijn goed gepigmenteerd, ruiken heerlijk en zijn verkrijgbaar in Beautiful Blonde, Cool Brunette en Bright Copper.

Hoe vaak ga jij naar de kapper om je kleur op te laten frissen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur me dan gerust een berichtje, ik help je graag!

- Advertisement -Mooi en gezondMooi en gezond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Latest Recipes

Meer zoals dit

- Advertisement -Mooi en gezondMooi en gezond