
Je favoriete kapper is de komende weken volgeboekt, Je bankrekening laat het deze maand even niet toe, of erger nog.. Er breekt een pandemie uit en alle kappers zijn gesloten! Toch stoor je je aan je (grijze) uitgroei of doffe punten. Maar hoe verleidelijk het ook is om een pakje haarverf te kopen bij de plaatselijke drogist, ik wil je toch met klem adviseren dat niet te doen. In dit artikel geef ik je 6 redenen om je haar niet met een pakje te kleuren en geef ik je een aantal andere oplossingen voor wanneer er eens echt nood aan de man is
1. Het is schadelijk voor je haar
Meteen de meest belangrijke op nummer een. Kleuren met een pakje is niet bevorderlijk voor de haarkwaliteit. Zoals de kapper een ‘kleur op maat’ kan maken passend bij jouw wensen, huidige haarkleur en haarkwaliteit gaat dat bij pakjes-verf net andersom.
I.p.v dat de kleur aangepast wordt aan de klant moet de klant zich aanpassen aan het pakje.
“One Size doesn’t fit all”
Voorbeeld; Een klant met zwart haar, een klant met blond haar en een klant met grijs haar kiezen allemaal voor een pakje ‘middenbruin’. Wanneer we in de salon iemand van blond naar bruin kleuren gebruiken we slechts een waterstofperoxide van 1,9% tot Max 4%. Het haar hoeft namelijk slechts ‘ingekleurd’ te worden. Voor grijsdekking heb je altijd 6% nodig en als je iemand met zwart (natuur)haar lichter wilt kleuren gebruik je 12% peroxide.
Omdat hetzelfde pakje bij alle drie de klanten wel resultaat moet geven wordt er een maximum aan waterstofperoxide toegevoegd. Onnodig voor vele haartypen- en kleuren en dus slecht voor de haarkwaliteit.
2. Je krijgt niet het gewenste eindresultaat
Wanneer je je haar met een pakje kleurt krijg je eigenlijk nooit het gewenste eindresultaat. Op de achterkant van een pakje haarverf staan vaak drie voorbeelden van een ‘before en after’ resultaat. Bijna niemand heeft natuurlijk precies een van die drie kleuren haar die op de verpakking afgebeeld staan en dan moet het ook nog eens natuurhaar zijn!
Daarnaast is het zo dat wanneer je van blond naar bruin wilt, je het haar eerst zult moeten voorpigmenteren ter voorkoming van een groene gloed op je pas geverfde donkere haar. Kortom, je kunt niet zomaar van licht naar donker kleuren.
Van donker naar licht
Ook van donker naar licht is niet zomaar haalbaar. Eerder geverfd donker haar kun je bijvoorbeeld helemaal niet lichter verven. Daar heb je een ontkleuring (blondeer product) voor nodig.
Als je donker geverfde haar een aantal cm is uitgegroeid is de aanzet wel natuurhaar maar in de lengten en punten zitten nog resten donkere haarverf opgestapeld. De lichte verf uit het pakje zal in dat geval alleen de uitgroei licht maken terwijl je lengten en punten donker blijven. Dit is niet wat je wilt!
Ook komt er bij lichter kleuren met verf vaak veel warmte vrij waardoor je haar een warme (oranje) gloed krijgt. Een asblonde foto op een pakje is dus hartstikke misleidend wanneer je donkerder haar hebt dan de afbeelding op het pakje.
Grijsdekking
Bij punt een noemde ik al even kort dat je voor grijsdekking altijd 6% peroxide nodig hebt. Dit is namelijk het percentage dat de haarschubben precies ver genoeg open zet voor de kleurpigmenten om in het haar te gaan zitten. Waneer je een hoger percentage gebruikt zullen de haarschubben te ver openen en niet meer helemaal sluiten wanneer de kleur is uitgespoeld. Dit maakt dat je met wassen alweer kleurmoleculen zult verliezen en je grijze kleur wat glazig kan ogen.
Kortom, de kans dat je het perfecte, gewenste eindresultaat krijgt wanneer je met een pakje kleurt is minimaal te noemen.
3. Er kunnen vlekken of kleurstapeling ontstaan
Als je je haar kleurt (of dat nu met een pakje gebeurt of bij de kapper) is het heel belangrijk dat de kleuring gelijkmatig over het haar wordt verdeeld. Zeker wanneer je heel lang haar hebt is het lastig de kleur zelf perfect gelijkmatig te verdelen. Ook wanneer je alleen je uitgroei wilt kleuren is het makkelijk aan de achterkant een stukje over te slaan of te vergeten. Op die manier ontstaan er vlekken in het haar. Die vlekken zullen d.m.v. een colorcorrectie uiteindelijk verwijderd moeten worden in de salon.
Naast het ontstaan van vlekken in het haar is kleurstapeling ook een veelvoorkomend probleem bij pakjes kleuringen. Meestal wordt er vol goede moed aan een kleuring begonnen; handschoenen, kwastje er netjes bij en alleen de uitgroei bijwerken. Maar op enig moment blijkt dat lastiger dan het lijkt. Het duurt lang en je armen worden lam. Dit is niet zelden het moment waarop opgegeven wordt en de rest van het flesje vervolgens over het gehele haar heen gegooid wordt en lekker ingemasseerd.
Kleurstapeling, wat is dat?
Als deze manier van kleuren steeds herhaalt wordt, worden de punten op den duur steeds donkerder. Dit noemen we kleurstapeling. De uitgroei daarentegen is voorzien van maar één laag verf. De uitgroei is dan op een gegeven moment lichter dan de punten wat een onnatuurlijk effect geeft. Daarnaast is het optisch dan net of je heel dun haar hebt op je hoofdhuid.
Wanneer je dus echt per se met een pakje wilt kleuren, kleur dan alleen de uitgroei en niet steeds het hele haar!
4. Het is moeilijker om weer van kleur te veranderen
Niets zo veranderlijk als de mens en dat geldt ook zeker wanneer het op haarkleur aankomt. Al is het maar omdat we de laatste trend willen volgen. In de zomer vinden we het fijn om wat lichter te gaan en in de herfst / winter juist weer iets donkerder.
Een pakje verf is een permanente kleuring en dus moeilijk te verwijderen. Zeker als je lichter wilt gaan dan zul je je haar moeten ontkleuren en dit is iets wat ik afraad zelf thuis te doen.
Natuurhaar is makkelijk te ontkleuren. Haar dat met een pakje is geverfd (zelfs al is dat meer dan een jaar geleden!) bevat nog steeds hardnekkige kleurpigmenten. Deze pigmenten geven na ontkleuren een rood / oranje eindresultaat. Je kunt je voorstellen dat je deze basis nooit mooi egaal blond of zelfs maar lichtbruin kunt maken met een toner.
Spoeling of toner
Wanneer je nog niet grijs bent kun je dus beter voor een spoeling kiezen, zeker wanneer je wel van verandering houdt. Deze spoeling, ook wel een toner genoemd, is veel makkelijker uit het haar te verwijderen. Daarnaast voorkom je ook dat je met een harde balk van je uitgroei rondloopt terwijl je nog niet eens grijs bent. Ik zeg; win win!
5. Beperkte hoeveelheid kleurproduct per verpakking
De hoeveelheid verf in een pakje is afgestemd op de ‘gemiddelde’ vrouw. Maar niemand is natuurlijk gemiddeld. Met kort- of halflang haar dat niet zo dik is red je het waarschijnlijk prima met een verpakking. Sterker nog, misschien heb je teveel en moet je een deel weggooien. Dit is natuurlijk zonde én slecht voor het milieu.
Maar andersom heb je een groot probleem wanneer je merkt dat je niet genoeg product hebt wanneer je de helft van je haar al in de verf hebt zitten. Vaak wordt het dan een combinatie tussen driftig doorkammen en inmasseren. Hetet haar is dan niet goed verzadigd met het product. Had ik al genoemd dat er gemakkelijk vlekken in het haar ontstaan?
In de salon kunnen we de hoeveelheid verf die we nodig hebben perfect op de het haar van de klant afmeten afhankelijk van de lengte en dikte van het haar. En mocht er alsnog te weinig zijn dan is een beetje kleur zo bijgemaakt natuurlijk.
6. Het stinkt
De meest belangrijke redenen om niet met een pakje te kleuren heb ik al wel genoemd maar mocht je nog steeds niet overtuigd zijn dan raak je dat misschien als je het ruikt.
Door het hoge percentage waterstof van de kleuring heeft het een hele nare geur, een beetje ammonia-achtig die ook flink op de ogen kan slaan. Als je hier gevoelig voor bent kan dit erg vervelend zijn.
Ook de voegen van je badkamer worden er niet blij van aangezien het vaak een knoeierige bedoening is.
Denk daarbij ook aan de vlekken op je voorhoofd, je oren en in je nek.
Alternatieven
Flip that hair
Mocht je je écht storen aan je uitgroei dan zijn er nog een aantal alternatieven die je zou kunnen proberen.
Draag je je haar altijd in een middenscheiding? Dan zal je uitgroei eerder opvallen. Je haar groeit gemiddeld één cm tot 12mm per maand. Op de middenscheiding is dit natuurlijk een cm zowel aan de linker- als aan de rechterkant van je scheiding. Na een maand is dat dus al snel een balk van 2 cm midden op het hoofd. Zeker als je steil haar hebt kun je je dus sneller storen aan een uitgroei dan wanneer je bijvoorbeeld krullen hebt en veel volume.
Draag je haar in dat geval eens in een zijscheiding, je uitgroei valt meteen minder op. Ook een ‘zigzag’ scheiding is een makkelijke manier om je uitgroei minder op te laten vallen.
Spray Away
Er zijn uitgroei sprays van verschillende merken in verschillende kleuren op de markt. Dit is een ideale manier om je uitgroei tijdelijk te verbergen.
Ze zijn gemakkelijk in gebruik en je kunt de sprays zo weer uit je haar wassen. Superfijne oplossing wanneer je bijvoorbeeld een feestje hebt en geen tijd hebt om van te voren naar de kapper te gaan.
Let op! Ze geven wel af, ga er dus niet mee in de stromende regen lopen.
DIY
Wil je nog steeds zelf je haar kleuren? Loop dan eens binnen bij een kappersgroothandel. Hier verkopen ze professionele haarkleuring aan particulieren. Vraag altijd een van de medewerkers om advies zodat je zeker weet welk product bij jouw haar past en hoe je dit op de juiste manier moet gebruiken.
With that all been said.. Is het natuurlijk het allerfijnst om lekker naar de kapper te gaan. Na een aantal uurtjes sta je helemaal fris weer buiten met een prachtige kleur op maat en een heerlijk ontspannen gevoel. Doe uitgebreide research op internet voordat je een kapper kiest. Kijk of ze gespecialiseerd zijn in de haarkleurtechniek die jij wenst en of de kapper op de hoogte is van de laatste kleurtechnieken en trends!
Tegenwoordig hebben veel haarstylisten een instagramprofiel zodat je een goede impressie kunt krijgen van het haar dat zij maken voordat je een afspraak maakt.
Heb jij je haar wel eens met een pakje gekleurd en wat was jouw ervaring hiermee?